Játékos tanulás és képességfejlesztés a kuvik-kal

„Okoskodj együtt KUVIK-kal!” – képességfejlesztő, tehetséggondozó program pedagógusoknak és gyerekeknek

A Wonderteam Kft. vissza nem térítendő támogatást nyert a Nemzeti Tehetség Program „A fiatal felnőtt tehetségek társadalmi felelősségvállalását elősegítő programok támogatása” pályázati konstrukción. Támogatott pályázati programjának azonosító száma: NTP-FTH-15-0113.

Az „Okoskodj együtt KUVIK-kal!” – képességfejlesztő, tehetséggondozó program pedagógusoknak és gyerekeknek címet viselő projekt 2015.10.05. – 2016.06.30. között valósul meg.

A program a tehetséges pályakezdő pedagógusok és pedagógusjelöltek műhelymunkájának segítségével, a gyermekcsoportok bevonásával valósítja meg egy új képességfejlesztő eszköz, a KUVIK okos doboz módszertani fejlesztését. Célja a KUVIK doboz alkalmazási stratégiájának kidolgozása, illetve a matematikai és anyanyelvi eszközkészlet hatékony használatát segítő módszertani anyag kifejlesztése.

A megvalósítási időszakban rendezett szakmai találkozók, élménynapok a KUVIK doboz és eszközkészlet gyakorlati alkalmazhatóságára nyújtanak lehetőséget, a doboz tartalmának sokoldalúságát tesztelik gyakorló terepen.

KUVIK-koló: a négy alkalomra tervezett program a labormunkák megtekintésére ad lehetőséget a fiatal felnőttek számára. A gyermekcsoportok körében oktatási környezetben működő eszközről feljegyzések készülnek, amelyek megalapozzák a további módszertani fejlesztést, ezzel együtt a műhelycsoport tehetséggondozói munkáját. A négy bemutató találkozó 4 matematika és 4 magyar anyanyelv óra megtekintését teszi lehetővé. A bemutató órák után a műhelycsoport tagjai és az osztálytanítók közös konzultációja következik.

KUVIK WORKSHOP: a két szakmai találkozó elsősorban eszközbemutató, szakmai előadás és a játékgyűjtemény prezentálását jelenti. A 90 percre tervezett program a gyakorló tanító pedagógusokat és fejlesztőpedagógusokat várja, hogy szakmai tapasztalatokra építve szemrevételezze a kutatási anyagot és a tehetséggondozó eszközt.

KUVIK játéknap: a két találkozó főként gyakorlatorientált és a játékos tanulás koncepcióját követi. A tanulócsoportok számára használatra bocsátott eszközök szabad és irányított használata során a bevont gyermekek a beszédmegindító, kreatív gondolkodást gyakorolhatják, miközben a műhelytagok megfigyeléseket végeznek.

Az „Okoskodj együtt KUVIK-kal!” program rövid távú eredménye a KUVIK doboz továbbfejlesztése, alkalmazási lehetőségeinek kihasználása a tanórai tevékenységekben.

A szakmai program megvalósításában együttműködő partnerek:

  • Kecskeméti Főiskola Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Óvoda
  • KESZE Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola
  • SZIÉTA Művészeti Egyesület

Az „Okoskodj együtt KUVIK-kal!” – képességfejlesztő, tehetséggondozó program a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósul meg.

ntp emmi emet logo szines